Ensemble modeling, rätt val för framtiden

Ensemble modeling, rätt val för framtiden

Vi på Top tampas ofta med att lära våra kunder att nyttan med bygga och investera i lösningar som håller över tiden. I många fall hamnar man i diskussionen om man ska köra Ralph Kimball’s eller någon annan approach. Då  Bill Inmon’s väg är det mer moderna tillvägagångssättet så utvecklas hans ideér med nya innovationer och tekniker. Data vault är den teknik som Bill Inmon själv säger är den optimala vägen för ett modernt EDW. Det har senaste åren dykt upp ett antal ”varianter” av Data vault såsom Hyper Agile DV, 2G, Fokalmodellering, Ankarmodellering m.fl. På ”Kimbal-sidan” finns 3NF, dimensionsmodellering  mm gör valet överskådligt och svårt.

Valet är egentligen mycket enklare. Kimbal v.s. Ensemble modeling.

Ensemble modeling är den familj av moderna modeliringstkninker såsom; Data vault, Hyper Agile DV, 2G, Fokalmodellering och Ankarmodellering då dessa tekniker har stora likheter med varandra.

Och vill man ha ett skalbart, linjärt underhållbart, enkelt att integrera och ett Data warehouse (datalager) som affärssidan förstår och kan använda så är…

svaret enkelt. Ensemble modeling!

När väl det valet är gjort så kan man fördjupa sig och titta på de olika varianterna av modellering inom familjen och välja den variant som passar ens tekniska krav bäst.

I dagsläget används Ensemble modeling av mer än 10 000 kunniga personer runt om i världen. Det är den typ av datalagerslösning som växer absolut snabbast i världen. För mer information om Ensemble modeling så kan man gå kurs hos oss eller läs mer på nätet. Kontakta gärna även Hans Hultgren som är en världsauktorietet på området om du har några frågor.